Otvoren poziv za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji




Otvoren poziv za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Fond za inovacije Crne Gore raspisao je Javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji. Ovaj Program je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kapitalnih investicija i Fonda za inovacije Crne Gore. Realizacija ovog pilot programa finansira se iz nacionalnog budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u iznosu od 1.000.000 €. Kako osnovna djelatnost Fonda obuhvata sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i usmjeravanje finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora ka razvoju inovacija u Crnoj Gori, a prepoznat je i kao implementaciono tijelo za Strategiju pametne specijalizacije, Fond će implementirati ovaj program. Javni poziv je otvoren do 31. oktobra u 15h, a neophodna dokumentacija za prijavu objavljena je na sajtu Fonda za inovacije Crne Gore.

Glavni cilj ovog Programa jeste povećanje energetske efikasnosti i/ili povećana upotreba dostupnih obnovljivih izvora energije od strane MMSP u prerađivačkoj industriji uvođenjem inovativnih tehnologija. Pravo učešća u Programu imaju mikro, mala i srednja preduzeća čija je pretežna djelatnost registrovana u sektoru prerađivačke industrije u Centralnom registru privrednih subjekata, najkasnije do 31.12.2021. godine i koji ispunjavaju sve uslove propisane Javnim pozivom. Iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom podnosiocu prijave i projektu iznosi od 80.000 do 200.000 eura. Maksimalan intenzitet pomoći male vrijednosti koja se dodjeljuje u okviru ovog Javnog poziva je do 80% prihvatljivih troškova.

Postupak prijavljivanja je jednostavan i odvija se elektronskim putem. Info dan će biti održan u Podgorici u Privrednoj komori, 2. oktobra u 11h, a isti će biti moguće pratiti i putem Zoom-a.

Za sve aktuelne pozive, obuke i informacije pratite Fond za inovacije Crne Gore na društvenim mrežama: LinkedIn, Facebook i Instagram.

Podsjećamo da Fond svake srijede u 9 časova organizuje Online otvorena vrata, gdje možete dobiti sve potrebne informacije o aktuelnim programima podrške. Otvorena vrata možete pratiti na sljedećem LINKU.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.