Poziv za pripremu i podnošenje projektnih prijedloga za IAEA ciklus tehničke saradnje 2026-2027




Poziv za pripremu i podnošenje projektnih prijedloga za <span class="CyrLatIgnore">IAEA</span> ciklus tehničke saradnje 2026-2027

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču objavila je poziv za pripremu i podnošenje projektnih prijedloga za ciklus tehničke pomoći zemljama članicama 2026-2027. godine.

U okviru navedenih aktivnosti, zemlje članice imaju mogućnost predlaganja projekata nacionalnog, regionalnog ili interregionalnog karaktera. Nacionalni projekti su kategorija koja se bazira na identifikovanim potrebama zemalja članica (u skladu sa djelatnošću IAEA) i moraju imati svoje uporište u Okvirnom programu za zemlju (Country Programme Framework – CPF). U slučaju Crne Gore definisane su sljedeće prioritetne oblasti: zdravlje ljudi, voda i životna sredina, energetika i industrija, hrana i poljoprivreda i nuklearna i radijaciona sigurnost i bezbjednost.

Regionalni projekti, sa druge strane, moraju biti bazirani na odgovarajućim strategijama i planovima za konkretni region i moraju odslikavati zajedničke potrebe zemalja članica IAEA iz navedenog regiona. Interregionalni projekti u svojoj osnovi pružaju podršku zemljama članicama kroz organizaciju konferencija, seminara i radionica za odgovarajuće prioritetne oblasti.

Prema standardnim procedurama Agencije, a u cilju pomoći zemljama članicama u dijelu pripreme i finalizacije projekata, Međunarodna agencija za atomsku energiju pruža odgovarajuću ekspertsku podršku kao i podršku kroz organizovanje treninga za članove projektnih timova.

Vodič za pripremu projektnih prijedloga, sa vremenskom dinamikom kao i odgovarajući prijavni formulari za i fazu evaluacije, za sve tri gore navedene kategorije projekata, mogu se naći na sljedećem linku: https://pcmf.iaea.org.

Kontak osoba u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija je mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i Nacionalna kontakt osoba za saradnju sa IAEA, tel: 067 869 870, e-mail: smilja.kazic@mpni.gov.me.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.