Institut za napredne studije

Biografija




Biografija

Bojan Baća rođen je 1984. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Beranama. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Crne Gore. Za izuzetan uspjeh u studiranju i doprinos razvoju fakulteta dodijeljena mu je Nagrada za najboljeg studenta Fakulteta političkih nauka. Magistrirao je sociologiju i socijalnu antropologiju na Centralnoevropskom univerzitetu. Kao najbolji student na Odsjeku za sociologiju i socijalnu antropologiju dobio je Outstanding Academic Achievement Award. Doktorirao je sociologiju na Univerzitetu Jork, a tokom studija se specijalizovao iz oblasti postsocijalističkog civilnog društva i društvenih pokreta na Univerzitetu u Geteborgu. Kao najboljeg studenta na Postdiplomskom programu za sociologiju, univerzitet ga je nominovao za najprestižnije kanadske nacionalne stipendije.

Po završetku doktorskih studija, Baća je naučnoistraživački rad nastavio kao postdoktorand u Centru za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu (2018-2019), zatim na Institutu za sociološke studije Karlovog univerziteta (2019-2020), a potom i na Institutu za sociologiju Univerziteta u Hajdelbergu (2020-2021), gdje je bio angažovan i kao predavač. Istovremeno je bio i gostujući naučni saradnik u Centru za napredne studije Univerziteta u Rijeci (2019), na Institutu za napredne studije Novog evropskog koledža (2019-2020), kao i na Programu za umjetnost, nauku i biznis Akademije Šlos Solitud (2020-2021). Kao nosilac jedne od najprestižnijih stipendija za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, angažovan je u statusu postdoktoranda na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univerziteta u Geteborgu (2021-2023). U okviru stipendije usavršavao se i na Lajbnicovom institutu za studije Istočne i Jugoistočne Evrope (2022).

Baća je autor brojnih naučnih radova, među kojima su i četiri samostalna naučna članka objavljena u međunarodnim Q1 časopisima na WOS/SSCI listi – Sociology, Antipode, International Political Sociology i Europe-Asia Studies; kao i poglavlja u zbornicima najuglednijih svjetskih akademskih izdavača poput Routledge, Rowman & Littlefield, Columbia University Press i Ibidem Verlag. Za naučnoistraživački rad nagrađen je 2020. godine prestižnom nagradom Danubius koju dodjeljuju Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz 14 zemalja dunavskog regiona. Dobitnik je i priznanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za najboljeg mladog naučnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2018. godinu.

Baća je bio angažovan kao saradnik u nastavi na Humanističkim studijama i Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica (2009-2011), te kao saradnik u nastavi i istraživač-saradnik na Odsjeku za sociologiju Univerziteta Jork (2011-2018). Pored akademskog, ima i desetogodišnje iskustvo rada u nevladinom sektoru gdje je obavljao poslove istraživača i konsultanta. Kao ekspert, pisao je izvještaje o Crnoj Gori za programe Fridom Hausa – Sloboda u svijetu (2017-2022) i Nacije u tranziciji (2017-2018), za projekat Varijeteti demokratije V-Dem Instituta (2013-2022), te za USAID-ov program Indeks održivosti organizacija civilnog društva (2010-2015), kao i za Indeks transformacije koji izdaje Fondacija Bertelsman (2011-2015). Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio i televizije Crne Gore (RTCG).

Izabrani naučni radovi:



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.