Centar za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije

Biografija




Biografija

Veljko Milutinovic je rođen 4. maja 1951. u Beogradu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (1975. godine), a magistrirao (1978.godine) i doktorirao (1982.godine), na istom fakultetu. Uporedo sa tim radio je u Institutu Mihajlo Pupin, gde je sam konstruisao najkomplikovaniji multimikropricesorski uređaj koji je ikad napravljen u Jugoslaviji. Čitav uređaj postao je značajan više-decenijski izvozni artikal za vojnu industriju, a cijeli projekat je detaljno opisan u otvorenoj literaturi, u IEEE časopisima.

Po završenom doktoratu, zaposlio se kao docent na Univerzitetu Purdue, West Lafayette, Indijana, SAD, koji je za oblast elektrotehnike u to vrijeme bio rangiran među prvih 10 u SAD. Na datom Univerzitetu je bio aktivan na raznim pozicijama oko 12 godina, potom se vraća na  na ETF u Beogradu, gde je jedno vreme bio šef katedre sa Računarsku tehniku i gde je penzionisan kao redovni profesor 2016. godine.

Dok je bio na ETF u Beogradu, u poslednjih 20 godina, kontribuirao je u timu koji je osmislio i napravio dugo godina najbrzi superkompjuter na planeti (videti AWS), po metodi dataflow na 200 MegaHerca, za firmu Maxeler, koja je registovana u SAD, a njegovi doprinosi su opisani u brojnim radovima po vodećim svetskim časopisima iz serija IEEE, ACM, Springer i Elsevier.

Izabran je za doživotnog pridruženog profesora na Tehničkom Univerzitetu u Gracu (Life Long Adjunct Profesor), za pridruženog profesora u 2018. godini na Tehničkom Univerzitetu u Beču i na Prirodno-matematičkom Univerzitetu u Beču, te za doživotnog gostujućeg profesora na Univerzitetu u Kragujevcu i za gostujućeg profesora Beogradskog Univerziteta sa ugovorom do 30. septembra 2027. godine (sa nastavnim i naučno-istraživackim obavezama na 4 fakulteta BU: ETF, MAT, FON i GRF).

Oženjen je, ima tri sina i 9 unučadi.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.