Filozofski fakultet

Biografija




Biografija

Aleksandar Stamatović je rođen 12. februara 1967.godine u Sarajevu-Opština Centar, gdje su u to vrijeme živjeli njegovi roditelji po potrebi službe, a rodom su iz Crne Gore, otac iz okoline Danilovgrada, a majka iz okoline Šavnika. Godine 1976. kompletna porodica vraća se u Crnu Goru i nastanjuje u Podgorici, gdje završava osnovnu i srednju školu (istorijsko-arheološki smjer). Vojni rok u JNA odslužio je 1985/86. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (odsjek istorija i geografija) u Nikšiću 13. marta 1991. godine. Poslije završetka magistarskih studija (smjer Opšta i Nacionalna istorija XIX i XX vijeka) na Filozofskom fakultetu (odsek istorija) u Prištini, magistrao je 24. decembra 1994. godine na temu „Položaj oficira, podoficira, barjaktara i perjanika Kraljevine Crne Gore između dva svjetska rata“. Doktorirao je 17. januara 2000. godine na Filozofskom fakultetu (katedra za savremenu istoriju) u Beogradu, na temu „Istorijske osnove nacionalnog identiteta Crnogoraca 1918-1953“ pod mentorstvom prof. dr Đorđa Stankovića.

Trinaest godina radio je u više osnovnih i srednjih škola u Podgorici kao profesor istorije. U periodu od 1. septembra 1998. do 1. septembra 2001. godine bio je honorarni profesor Opšte istorije u Bogosloviji SPC „Sv.Petar Cetinjski“ na Cetinju. U zvanje docenta je izabran 1. decembra 2006.godine na Filozofskom fakultetu (katedra za istoriju) na Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu-Republika Srpska-Bosna i Hercegovina. U zvanje vanrednog profesora na istom univerzitetu izabran je 1. decembra 2011., a redovnog profesora 17. novembra 2017. godine. Nakon raskida radnog odnosa sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, u zvanju docenta radi od 1. aprila 2023. godine na Filozofskom fakultetu (Studijski program istorija) u Nikšiću.

Objavio je dvadeset monografija i nekoliko desetina članaka, rasprava i feljtona u raznim stručnim časopisima, te dnevnoj i periodičnoj štampi.

Živi u Podgorici.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.