Filološki fakultet

Biografija




Biografija

Marko Vukčević rođen je na Cetinju. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Odsjeku za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore završio je osnovne akademske i specijalističke studije 2011. godine odbranivši diplomski rad Antologija italijanskih pjesnika u Božanstvenoj komediji (mentor prof. dr Vesna Kilibarda).

Kao stipendista Vlade Republike Italije studirao je napredne evropske studije iz oblasti političkih nauka na Koledžu Evrope u Brižu i Evropskom Koledžu u Parmi na kojem je i diplomirao sa temom Relazioni internazionali e diplomatiche tra Montenegro e Italia: 1878-1918 (mentor prof. dr Alfonso Mattera Ricigliano). Postdiplomske studije iz oblasti poltičkih nauka i diplomatije, kao stipendista Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, završio je na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose Fakulteta pravnih nauka Univerziteta u Parmi odbranivši 2014. godine magistarski rad Il Montenegro verso l’Unione europea: un percorso tra storia, politica e identità (mentor prof. dr Alfonso Mattera Ricigliano).

Kao stipendista Erasmus Mundus projekta Evropske Komisije, postdiplomske magistarske studije iz oblasti moderne filologije (Književnost i jezik: italijanske i evropske studije) završio je 2016. godine na Odsjeku za grčko-latinske, italijanske i scensko-muzičke studije Fakulteta književnosti i filozofije Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu odbranom magistarskog rada Dante e Njegoš: La Divina Commedia e il Raggio del Microcosmo (mentor prof. dr Maria Silvia Tatti). Doktorske studije iz oblasti humanističkih nauka završio je na Katedri za klasičnu i modernu filologiju Fakulteta književnosti i filozofije Univerziteta u Ferari kao stipendista istoimenog univerziteta odbranivši 2022. godine doktorsku disertaciju na temu Dante nel Montenegro: dalle origini ai giorni nostri (mentor prof. emeritus dr Paolo Trovato).

Studijski je boravio i usavršavao se na italijanskim univerzitetima u Bolonji, Padovi, Veneciji, Pizi i Bariju, pariskoj Sorboni, kao i na univerzitetima u Zagrebu, Beogradu i Zadru.

Svoj profesionalni angažman započeo je 2012. godine kao naučni savjetnik za međunarodne odnose, kulturna i politička pitanja Crne Gore Alfonsa Mattere Ricigliana - specijalnog savjetnika predsjedavajućih Evropske Komisije, naučnog direktora Evropskog Koledža (Italija) i profesora Koledža Evrope (Belgija). Od 2013. do 2016. godine bio je rukovodilac savjetničkog tima „Mlade Diplomate” za oblast Zapadnog Balkana. Od 2023. godine savjetnik je gradonačelnika Prijestonice Cetinje za kulturu i obrazovanje.

Bio je član Centra „Mlade diplomate i naučnici za Evropu” sa sjedištem u Briselu, čiji je bio jedan od potpredsjednika (2013-2016). Član je naučnog Društva „Dante Alighieri” sa sjedištem u Firenci.

Govori italijanski, engleski i francuski jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.