Elektrotehnički fakultet

Biografija




Biografija

Đorđe Stanković je rođen 13.09.1997. u Podgorici. Osnovnu školu ,,Maksim Gorki“ je završio 2012. godine i dobio je diplomu „Luča“. U srednjoj školi „Conestoga High School“ (Pensilvanija, SAD), završio je prvi razred školske 2012/13. U to vrijeme, to je bila najbolje rangirana škola u Pensilvaniji, a karakteriše je i tradicija izvrsnosti. Iz svih predmeta je imao ocjenu A. Drugi razred srednje škole završio je u Američkoj školi u Grenoblu sa odličnim uspjehom. Zadnja dva razreda je završio u gimnaziji „Slobodan Škerović“, a po završetku četvrtog razreda dobio je diplomu „Luča“.

Akademske 2016/17 godine upisao je Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu Crne Gore. Tokom treće godine studija, u okviru razmjene programa Erasmus+, studirao je na fakultetu Elektrotehnike, Brodogradnje i Strojarstva na Univerzitetu u Splitu. Osnovne studije je završio 2019. godine.

Postdiplomske studije je upisao 2019. godine na odsjeku za matematiku, fakultet za inženjerstvo, Univerzitet Buenos Aires. Studirao je na studijskom programu inženjerske matematike sa fokusom na matematiku, teoriju vjerovatnoće, obradu signala i mašinsko učenje. Sve ispite na postdiplomskim studijama, kao i tezu je završio 2021. godine, dok je odbrana magistarskog rada organizovana 2022. godine. Srednja ocjena tokom magistarskih studija je 9.5 (od 10). Prelazne ocjene na Univerzitetu Buenos Aires su od 4 do 10, te da je ocjena 9 „odličan“, a 10 „izvanredan“. Naziv magistarskog rada je „La cota de Cramer-Rao y su aplicación en muestreo compresivo“ (Granica Kramer-Rao primjenjena na signale sa nedostajućim odbircima) i pisana je na španskom. Treba napomenuti da je Univerzitet Buenos Aires jedan od vodećih svjetskih univerziteta i na osnovu QS rangiranja je u to vrijeme bio najbolji univerzitet na španskom govornom području. Na Univerzitetu Buenos Aires su bila školovana četiri dobitnika Nobelove nagrade.

Doktorske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici upisao je akademske 2022/23. godine i položio sve ispite sa prosječnom ocjenom A. Pored navedenog, na nivou specijalističkih studija i kroz ljetnje škole, dodatno je položio četiri ispita u obimu od 24 ECTS kredita. U protekloj godini, na doktorskim studijama, intenzivno se bavio naučno-istraživačkim radom, te kao rezultat toga pripremio i prijavio dva rada u vodećim časopisima sa SCI lsite. Naime, značajan dio 2022/23 godine proveo je na Univerzitetu u Minesoti i na Univerzitetu u Gentu, Belgija. Na Univerzitetu u Grenoblu takođe je na doktorskim studijima i radi tezu pod nazivom „Approche d’intelligence artificielle basée sur l’inférence de la physique quantique pour la surveillance des systèmes de production et de distribution de l’énergie“ (Primjena vještačke inteligencije zasnovana na kvantno-mehaničkom pristupu za nadzor sistema za proizvodnju i distribuciju električne energije).

Đorđe Stanković tečno govori i piše engleski i španski (položio je TOEFL i dva razreda završio u američkim školama, a studije u Buenos Airesu je završio na španskom). Takođe na nivou B2 govori francuski, portugalski i italijanski. Posjeduje odlično poznavanje programskih jezika Matlab, Python, VHDL, C, C++, Java.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.