Muzička akademija

Biografija / Nikola Mijajlovic




Biografija / Nikola Mijajlovic

Nikola Mijajlović rođen je 1986. godine u Ćupriji. Srednju muzičku školu dr Vojislav Vučković na odseku truba u klasi profesora Vladimira Polikarpova završava 2005.  godine u Beogradu. Iste godine počinje studije na odseku za duvačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao 2010. u klasi red. prof. Mladena Đorđevića sa najvišom ocenom iz glavnog predmeta truba. 2016. godine završava specijalističke studije takođe sa najvišom ocenom deset, na odseku za kamernu muziku u klasi  redovnog profesora, dr umet. Gorana Marinkovića.

 

Iz oblasti solo i kamernog trubačkog izvođaštva usavršavao se na seminarima sledećih eminentnih pedagoga: Alison Balsom (Engleska), Gabor Boldocki  (Mađarska), Stanko Arnold (Slovenija), Erik Obije (Francuska), Tibor Kerekeš (Slovenija), Pol Arčibald (Engelska), Erik Vlojmans (Holandija), Francisko Pačo Flores (Venecuela), Luis Gonzales Marti (Španija), Saša Dragović (Austrija), Zigfird Koh (Austrija).

 

Pored niza uspešnih resitala širom zemlje, Nikola je uspešan i kao solista.

 Nastupio je sa umetničkim ansamblom Stanislav Binički 2003, 2004. i 2005, izvodeći koncerte za trubu i orkestar kompozitora Johana Baptista Nerude, Franca Jozefa Hajdna, Aleksandra Aratunjana. Sa orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije škole za 2013. i 2014. godine izvodi koncerte za trubu i orkestar kompozitora Johana Baptista Nerude i Manfredinija. 2013., sa kamernim orkestrom Orfej i sa kamernim orkestrom muzičke škole dr Vojislav Vučković izvodi kompozicije Manfredinija, Mendeza i Mark Antonija Šarpentijera. Sa orkestrom Radio Televizije Srbije 2015. i 2016. premijerno izvodi kompozicije Zorana Hristića. Kao solista, 2017. nastupio je u Kolarčevoj zadužbini i Novosadskoj Sinagogi sa ansamblom Nju Triniti Barok iz Amerike na baroknoj trubi. U decembru 2017. godine, u Atlanti (SAD), Nikola je sarađivao sa Gvinet (Gwinnett) baletskim teatrom kao solo truba u baletu „Krcko Oraščić“ i nastupio kao solista sa Nju Triniti ansamblom pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

 

 

Koncertne dvorane u kojima je nastupao bile su: Velika sala Kolarčevog narodnog Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolarčevog narodnog Univerziteta, Velika scena Narodnog pozorišta u Beogradu, Velika dvorana Sava centra u Beogradu, Beogradska Arena, svečana sala Doma Vojske Beograd, Atrijum narodnog Muzeja, Dvorana SANU u Beogradu, svečana sala Skupštine grada Beograda, Galerija Progres, Velika sala Beogradske Filharmonije, svečana sala Studentskog Kulturnog Centra, Sinagoga u Novom Sadu,  Galerija ARTGET u Beogradu, sala Muzeja u Kraljevu, svečana sala škole za muzičke talente u Ćupriji, Mikser-Haus Beograd, svečana sala muzičke škole dr Vojislav Vučković Beograd, svečana sala muzičke škole Stanković Beograd, svečana sala muzičke škole Đorđević, koncertna sala u Belfordu Francuska,  sala Dvorca Dartington Engleska, sala Banskog Dvora Banjaluka, sala Filharmonije Ljubljana, sala u Puli Hrvatska, velika sala Narodnog pozorišta Crna Gora.

 

Bio je učesnik renomiranih muzičkih festivala: Mokranjčevi dani u Negotinu, Bras Festival u Beogradu, BEMUS, NOMUS, BUNT, Festival rane muzike u Beogradu, Kotor-Art Festival, Gitar-Art Festival, Festival evropskih orkestara u Belfordu Francuska. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja od kojih su najzačajnije: 2000. Prva nagrada na Festivalu muzičkih škola Srbije, 2001, 2002, Prve nagrade na međunarodnom takmičenju za limene duvače u Novom Sadu,  2003, 2005, Laureat republičkog takmičenja u Beogradu.

Kao orkestarski solista deluje u više orkestarskih ansambala istovremeno: Simfonijski Orkestar RTS-a, Opera i Teatar Madlenijanum, Simfonijski orkestar Makris, Simfonijski orkestar Crne Gore, Orkestar Kamerata Serbika. Kao honorarni član sarađivao je sa Orkestrom Beogradske Filharmonije i sa Orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu. Tim prilikama sarađivao je sa dirigentima kao što su: Ali Rahbari (Iran), Ronald Colman (Belgija), Grigori Krasko (Rusija), Bojan Suđić (Srbija) Marčelo Rota (Italija), Aleksandar Černušenko (Rusija), Aleksandar Marković (Nemačka), Vladimir Kranjčević (Hrvatska), Mladen Jagušt (Srbija), Jakopo Sipari (Italija), Vesna Šouc (Srbija), Predrag Gosta (Srbija). Tokom saradnje sa pomenutim orkestrima, Nikola ostvaruje uspešnu saradnju kao solista sa priznatim imenima svetske klasične i pop scene kao što su: Sting (Engleska), Andrea Bočeli (Italija), Plasido Domingo (Španija), Džef Mils (Amerika), Pepe Romero (Španija), Stefan Milenković (Srbija), Edin Karamazov (Bosna i Hercegovina), Zoran Todorović (Nemačka), Sergej Dagadin (Rusija), Pol Arčibald (Engleska), Pačo Flores (Venecuela), Luis Gonzales (Španija), Jovan Kolundžija (Srbija), Ljubiša Jovanović (Srbija).

 

 Od 2010. radi kao profesor trube  u muzičkoj školi dr Vojislav Vučković u Beogradu. Tokom svog pedagoškog rada postiže zapažene rezultate u vidu velikog broja nagrada svojih učenika (preko 20 nagrada), na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Njegovi učenici su osvajali nagrade na republičkom takmičenju u Beogradu, međunarodnom takmičenju Davorin Jenko i međunarodnom takmičenju Petar Konjović. Kao osnivač i dirigent duvačkog orkestra muzičke škole Vučković, ostvaruje zapažen nastup u svečanoj dvorani Kolarca marta 2016. Godine.

 

 Osniva 2012. godine Bras kvintet pod nazivom Kvintet Kamerate Serbike, sa kojim ostvaruje niz uspešnih koncerata u velikim koncertnim dvoranama (dvorana Sava Centra, Atrijum narodnog Muzeja, sala Beogradske Filharmonije). To je jedini Bras kvintet koji ima završene specijalističke studije u Beogradu. Pomenuti kvintet nastupao je sa dvojicom vodećih svetskih trubača u Skc- u, Luisom Gonzalesom i Franciskom Floresom. 

 

  U oktobru 2018. godine Nikola je izabran u nastavničko zvanje docent za užu umetničku oblast – truba, na Akademiji umetnosti „Slobomir P.“ u Bijeljini (BiH).

  Od oktobra 2019. godine postaje i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.