Prirodno-matematički fakultet

Biografija - Mirković Jovan




Biografija - Mirković Jovan

Rođen 31. 07. 1961. godine u Trebinju, Bosna i Hercegovina. Osnovno i srednje usmjereno obrazovanje - specijalnost: istraživač u fizici - završio sam u Titogradu. Diplomirao sam 12. 02. 1987. god. na Institutu za matematiku i fiziku, Odsjek za fiziku, u Titogradu. U toku dodiplomskih studija, boravio sam mjesec dana (1983) u laboratoriji za X-ray spektralnu analizu Politehničkog univerziteta u Šćećinu, Poljska, dva mjeseca (1984) u laboratoriji za hemiju termoelektrane u Kopenhagenu, Danska, i mjesec dana (1986) u laboratoriji za fotonsku korelacionu spektroskopiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Oslu, Norveška. U periodu 1991-1994. g. bio sam na stručnom usavršavanju na Katedri za fiziku niskih temperatura Fizičkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta "M. V. Lomonosov", izučavajući elektromagnetne osobine jako-korelisanih elektronskih sistema. U periodu 1994-1995. istraživao sam teško-fermionska i Kondo-svojstva novih trojnih intermetalida na bazi Yb, Sm i Ce  na Katedri za opštu hemiju Hemijskog fakulteta MGU "M. V. Lomonosov". U istom periodu, izučavao sam kritične struje u superprovodnicima YBa2Cu3O7-  u Sveruskom elektrotehničkom institutu u Moskvi. Disertaciju pod nazivom "Eksperimentalno istraživanje statičkih i nisko-frekventnih elektromagnetnih svojstava keramičkih i topljenih visokotemperaturnih superpovodnika" odbranio sam 11. 01. 1996. god. na Fizičkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta "M. V. Lomonosov" pod rukovodstvom prof. dr L. M. Fišera i  dr A. A. Žukova i time stekao naučni stepen - Doctor of Philosophy - (Ph. D). Odlukom Naučno-nastavnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu od 1. 04. 1997. g. stečena diploma je nostrifikovana kao diploma doktora fizičkih nauka. Obavljao sam i dužnosti studenta-prorektora Univerziteta “Veljko Vlahović” (1985-86), poslanika u Skupštini Crne Gore (1985-89), inicirao osnivanje Studentskog kulturnog centra “Studeks” (1986), rukovodio međunarodnom saradnjom i ekologijom u Savezu omladine Crne Gore, bio predsjednik Kluba međunarodnog prijateljstva u Titogradu (1988), predsjednik nacionalnog komiteta IAESTE (1999-), predsjednik Savjeta za saradnju Crne Gore i Japana (2001-), specijalni predstavnik Vlade Crne Gore u Japanu (2004-07), itd.

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJE

Kao asistent-pripravnik radim na Institutu za matematiku i fiziku, Univerzitet „Veljko Vlahović“,  od 4. 09. 1987. do 1990. g. U zvanje asistenta sam izabran 1996. godine. Tokom rada kao asistent-pripravnik i asistent bio sam angažovan na izvođenju vježbi (laboratorijskih, računskih, auditornih) iz  predmeta Fizika na Elektrotehničkom fakultetu, Građevinskom fakultetu, Tehnološko-metalurškom fakultetu, Mašinskom fakultetu, i na Odsjeku za fiziku i Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

Kao stipendista Ministarstva za nauku i tehnologiju Japana (Science and Technology Agency Award),  1996. god.  istražujem transportna svojsta monokristala sistema Bi2Sr2CaCu2O8+ i rast monokristala YBa2Cu3O7-  u Nacionalnom institutu za istraživanje metala u Tsukubi, Japan.

U zvanje docenta izabran sam 09. 12. 1997. godine za predmete „Osnovi fizičkog eksperimenta“ i „Fizika na nematičnim fakultetima“, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici.

U periodu 1997-1999. radim kao istraživač na Univerzitetu u Tsukubi, na CREST projektu za fundamentalne nauke ministarstva za nauku Japana. 

U 2000. g. angažovan sam pet mjeseci kao istraživač Japanske korporacije za nauku i tehnologiju (JST), a 2001. kao gostujući predavač na Institutu za nauku o materijalima, Univerziteta u Tsukubi, Japan.

U zvanje vanrednog profesora na Univerzitetu Crne Gore izabran sam 26.12. 2002. godine za predmete „Osnovi fizičkog eksperimenta“ i „Fizika na nematičnim fakultetima“. Kao vanredni profesor izvodio sam nastavu iz sljedećih predmeta: Osnovi fizičkog eksperimenta I (akademske osnovne studije PMF-a), Osnovi fizičkog eksperimenta II (akademske osnovne studije PMF-a), Istorija i filozofija fizike (akademske osnovne studije PMF-a), Fizika i filozofija (izborni predmet, akademske osnovne studije Ekonomskog fakulteta), Akvizicija podataka u fizičkom eksperimentu (akademske magistarske studije Primijenjena fizika, studijski program Fizika); Izabrana poglavlja savremene fizike -Teorija i aplikacije u fizici čvrstog stanja- (akademske magistarske studije Primijenjena fizika, studijski program Fizika); Preduzetništvo u japanskoj kulturi (smjer Preduzetništvo i biznis, akademske osnovne studije Ekonomskog fakulteta)

U periodu 2003-05. g. bio sam bio gostujući istraživač u Centru izvrsnosti Ministarstva za nauku i obrazovanje Japana (The 21st Century Center of Excelence Programe – Promotion of Creative Interdisciplinary Materials Science for Novel Function), Tsukuba, a od 2006. sam i gostujući profesor na Doktorskim studijama za fundamentalne i primijenjene nauke  Univerziteta u Tsukubi, Japan.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.