Pravi konzorcijum projekta može dobiti finansijsku podršku EU




Pravi konzorcijum projekta može dobiti finansijsku podršku EU

Apliciranje za EU fondove na univerzitetskom nivou bila je tema radionice koju je Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore organizovala u saradnji sa Humbolt Univerzitetom u Berlinu.

 Predstavnica Humbolt Univerziteta  Roswintha Kersten-Pejanić je danas predstavila međunarodne programe finansiranja i procedure prijavljivanja projekata.

„Pravi je izazov dobiti podršku Evropske unije, ne samo u Crnoj Gori već i u Njemačkoj“, prenijela je ona iskustvo sa Univerziteta  Humbolt.  „Prije nego što aplicirate za određeni projekat na polju visokog obrazovanja, treba razmisliti o potrebama Evropske unije, njenoj politici u konkretnom pitanju, i držati se pravila“, preporučuje ona.

Ona je primijetila da postoji tendencija manje mogućnosti podrške onim projektnim timovima koji nijesu imali iskustva u realizaciji projekata koje finansira  Evropska unija.

„Treba ići korak po korak, i ukoliko imate osmišljen projekat, a nemate iskustva u korišćenju EU fondova, bolje je biti partner na projektu nego vodeći partner“, preporuka je predavača današnje radionice. 

Kerten-Pejanić će sjutra, na nastavku radionice, u Rektoratu, sa početkom u 10.00 sati, govoriti o planiranju budžeta, pisanju aplikacije, izvještavanju, upravljanju projektima.

Radionica je organizovana kao jedan od vidova saradnje u okviru Erasmus + programa za kreditnu mobilnost.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.