Godišnji sastanak Evropskog udruženja za suzbijanje komaraca (EMCA) 2020




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Godišnji sastanak krovnog Evropskog udruženja za suzbijanje komaraca European Mosquito Control Association (EMCA) održan je 2. februara. Cilj sastanka bilo je podizanje svijesti među akademskom zajednicom o problematici kojoj je ovo udruženje posvećeno i dijeljenje informacija o najnovijim inicijativama i aktivnostima samog udruženja.

Veoma je značajno da u vrijeme jedne ne zanemarimo drugu, potencijalno, veću opasnost. Odnosno krucijalno je da u vrijeme pandemije SARS CoV-2 ne zanemarimo ni vektore ni bolesti koje vektori mogu prenositi na ljude i/ili životinje.

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore posvećen je nadzoru vektora, kao cilju, u poslednjih dvadesetak godina. Osnovni i najbrojniji molestanti, ujedno i najčešće invazivne vrste vektora, su komarci. Pored toga što su insekti koji smetaju i uznemiravaju ljude, komarci su izuzetno opasni kao prirodni prenosioci izazivača oboljenja (vektori). U prvom redu, na tlu Evrope, Denga, Čikungunja, Zika, virusa Zapadnog Nila, malarije... To je i osnovni razlog zbog kojeg je Biotehnički fakultet od 2015. godine član European Mosquito Control Association (EMCA). Interesantno je podsjetiti da je 8. konferencija EMCA organizovana pod okriljem upravo našeg Univerziteta, marta 2017. godine u Bečićima.

Zbog nemogućnosti putovanja uslovljenog restrikcijama izazvanih pandemijom odbor EMCA je, nakon dva zvanična sastanka 24/06/2020 i 23/11/2020 uz intenzivnu internu komunikaciju i pregovore sa odgovarajućim odborima i u prisustvu redovnih članova udruženja, održao e-AGM, odnosno Zoom konferenciju. Na sjednici se razmatralo, glasalo i donijeti su zaključci vezano za:

- finansijske izvještaje udruženja za 2019. i 2020. godinu;

- uvedene su statutarne izmjene kojima je ukinuta pozicija izvršnog direktora, a ovlašćenja i odgovornost prenijeti na izabranog predsjednika;

- posebna pažnja je posvećena jačanju strukture Journal of the European Mosquito Control Association JEMCA sa kojim je plan da postane daleko vidljiviji časopis;

- dogovoreno je da 10. EMCA konferencija bude održana u Beču u oktobru ove godine, u sklopu koje će biti održana naredna redovna skupština udruženja za 2021. godinu.

Posebno upečatljiva je bila dodjela zvanja "Honorary EMCA Members” doajenima ove struke koji su proteklih više od četiri decenije posvetili borbi protiv opasnosti zvane vektori i očuvanju zdravlja ljudi i životinja: gospodinu Norbert Becker-u naučnom direktoru KABS Kommunale Aktionsgemeinschaft zur Bekämpfung der Schnakenplage  Biologische Stechmückenbekämpfung am Oberrhein iz Speyer-a, Njemačka i profesoru Peter Luethy-ju sa Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, Institute of Microbiology iz Ciriha, Švajcarska.

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore će i dalje biti aktivan i posvećen član EMCA.

doc. dr Pajović Igor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.