Muzička akademija

Biografija - Bereznjicki Mikhail




Biografija - Bereznjicki Mikhail

 

docent Mikhail Bereznjicki

MihailBereznjicki je jedan on najbriljantnijihviolistadanašnjice.

RodionŠčedrin

 

MihailBereznjickiposjedujepredivanzvuk, virtuoznutehniku,

zuzetnuinterpretacijuidubokuvid u idejukompozitora.

Vladimir Krajnjev

 

Mihail BEREZNJICKI je pomišljenjumnogihpoznatihmuzičara, jedanodnajboljihviolista u svijetu. Kombinacijatoplogzvukavioleiviolinskevirtuoznosti, moćnogtemperamentaiprefinjenelirike, revolucionarneavangardneideje, stavljajuga u red sanajboljimsvjetskimmuzičarima.

Violupočinje da svirateksa 26 godina. Do tada je veckaoiskusniviolinistaiformiranimuzičarsviraokaosolista, sarađivaosanajboljimsvjetskimorkestrimaisvirao u raznimkamernimansamblima.

Ipak, osjetio je da mu je viola bližiinstrument, ipozvukuipostilu.

  Kao violinista, zavrijemeškolovanjanaMoskovskomkonzervatorijumu, bio je u klasi prof. M.S.Glezarovei N.G. Beškine a iskustvokamernogmuziciranja je stekao pod rukovodstvom M.S. Kopelmana, V.A.Berlinskog, D.V.Šebalina, A.G. Bahćievaimnogihdrugih.

Zatimupisujepostdiplomskestudije u klasiprofesora J.A.Bašmeta.

Tihgodinamnogonastupanakoncertimaikaoviolinistaikaoviolista, koristećinekadobainstrumentanaistomkoncertu.

Pobjednik je međunarodnogtakmičenjakamernemuzike "V.Bellini" u Italiji, 1990. god.

Bereznjicki je laureatmeđunarodnogtakmičenjaviolista "L. Tertis" u Engleskoj (1997),takođe je iprviruskiviolistakoji je osvojionagraduna tom takmičenju od 1980. godine,kada je takmičenjeosnovano.

Pobjednik je imeđunarodnogtakmičenjaviolista J. Bašmet u Moskvi.

       Kao solistaičlanraznihansambalaučestvujenafestivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, JužnojKorejii dr. Međufestivalimasu “Decembarskevečeri” nasjećanjeS.T.Rihterai „Moskovskajesen” u Moskvi, «Berliner Festwochen» i «Oleg Kagan Musikfest» u Njemačkoj, «Bath International Music Festival» u Engleskoj.

MihailBereznjicki je prvi u RusijiizveomnogadjelakompozitorakaoštosuN.Rota, M. Najman, R. Klark, Dž. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubevi dr.

Svirao je u ansamblusamuzičarimakaoštosu G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman,K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc, I. Gitlis.

               Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent naMoskovskomkonzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio iteleviziju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.