Filološki fakultet

Biografija




Biografija

Dragan Bogojević, rođen 1. jula 1965. u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završo u Podgorici. Na Filološkom fakultetu – Odsjek za francuski jezik i književnost – Univerzitet u Beogradu, diplomirao 17. oktobra 1989. godine. Postdiplomske studije upisao u gradu Turu (Tours), Francuska, 1999. godine na Univerzitetu Fransoa Rable (Université François Rabelais) gdje je 24. septembra 2001. godine odbranio magistarsku tezu pod nazivom: Le Monténégro entre le mythe et la réalité dans les ouvrages de Vialla de Sommières et de Mario Sermet (Crna Gora između mita i realnosti u djelima Viale de Somijera i Maria Sermea), a odbrana doktorske disertacije uslijedila  je 9. decembra 2005. godine na temu: L’imaginaire du Monténégro dans la littérature de voyage au XIXème siècle et au début du XXème siècle (Mašta i zbilja o Crnoj Gori u putopisnoj literaturi u XIX i početkom XX vijeka).
Radio kao profesor francuskog jezika i književnosti u srednjim školama Sergije Stanić u Podgorici, Danilo Kiš u Budvi i Institutu za strane jezike u Podgorici. U Parizu predavao nacionalnu kulturu, istoriju i jezik za djecu radnika na privremenom radu u inostranstvu (1997-1999. godine). Od 1999-2003. godine prosvjetni inspektor za francuski jezik. Organizovao dvadesetak seminara za profesore francuskog jezika osnovnih i srednjih škola, pomogao formiranje Udruženja profesora francuskog jezika (čiji je počasni predsjedinik), koordinirao osnivanje studija za francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje je od početka angažovan kao nastavnik.
Aktivno uključen u kreiranje reformisanog koncepta douniverzitetskog obrazovanja, učešćem na mnogobrojnim seminarima, radionicama, konferencijama, predsjedavanjem i organizovanjem rada Komisije za izradu predmetnih programa iz francuskog jezika za osnovne škole i gimnazije i kao član Kurikularne komisije za reformu gimnazijskog obrazovanja. Četiri godine bio autor testova i predsjednik  Komisije za francuski jezik na državnim takmičenjima.
Bio predstavnik Crne Gore u Nadzornom komitetu Savjeta Evrope i nacionalni koordinator jednog od najvažnijih projekata Savjeta Evrope - Evropskog jezičkog portfolija (učesnik seminara u Torinu, Istanbulu i Moskvi). Organizovao ispred Ministarstva prosvjete i nauke, zajedno sa Britanskim Savjetom, međunarodnu konferenciju o Evropskom jezičkom portfoliju u Podgorici.
Organizovao i preveo, u saradnji sa grupom prevodilaca, prvi prevod na srpskohrvatskom govornom području  Zajedničkog evropskog okvira  za žive jezike: učenje, nastava, ocjenjivanje, Savjeta Evrope.
U 2004. godini kao glavni i odgovorni urednik Obrazovnog programa RTCG pokrenuo i osmislio novu programsku  šemu.
Od 2004-2009. godine imenovan na funkciju direktora Zavoda za školstvo. Ne prekidajući univerzitetski angažman na Studijskom programu za francuski jezik i književnost, najviše energije i posvećenosti ulaže u razvijanje profesionalnih i stručnih kapaciteta institucije kojom rukovodi.

Objavio četrdesetak naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, učesnik mnogih konferencija, seminara u zemlji i inostranstvu, Tempus projekta na UCG, član Odbora za obrazovanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, recenzent testova za francuski jezik. Objavio nekoliko publikacija i knjigu monografskog karaktera u renomiranoj izdavačkoj kući iz Francuske. Aktivno se bavi književnim prevođenjem (libreto Opere Crnogorci, Zbirku poezije T. Srdanovića s francuskog jezika),  prevodi simultano i konsekutivno. Biran u akademsko zvanje vanredni profesor Univerziteta Crne Gore za predmete Pregled francuske književnosti klasicizma, Pregled francuske književnosti XVIII vijeka, Francuska civilizacija I i II i Crnogorsko-francuske kulturne veze na Filozofskom fakultetu  27.12.2012. godine (Bilten br. 293; Odluka o izboru u zvanje, broj: 08-24447).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.