Ekonomski fakultet

Biografija




Biografija

Bojan Pejović je rođen 10. januara 1995. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Mojkovcu, gdje je nagrađen diplomom Luča A. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2017. godine kao student generacije, sa prosjekom ocjena 10,00. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2019. godine, na smjeru Kvantitativna ekonomija, odbranivši magistarsku tezu pod naslovom ,,Ekonometrijsko modeliranje i prognoza kamatne stope na primjeru Crne Gore” koja je nagrađena od strane Centralne Banke Crne Gore kao najbolji magistarski rad za 2019. godinu. Magistarska teza je napisana pod mentorstvom prof. dr Vesne Karadžić. Doktorske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Beogradu upisao je u oktobru školske 2019/20 godine, a doktorsku disertaciju pod naslovom ,,Održivi razvoj energetike i privredni rast u tranzicionim zemljama: panel analiza“ odbranio u oktobru 2022. godine. Doktorska disertacija je napisana pod mentorstvom prof. dr Miomira Jakšića, kao prva odbranjena doktorska disertacija iz generacije, čime je stekao zvanje doktora ekonomskih nauka sa navršenih 27 godina.   

Dobitnik je većeg broja nagrada, od kojih posebno izdvaja Nagradu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za mlade naučnike, koju je dobio 2022. godine i Plaketu Univerziteta Crne Gore za oblast društvenih nauka, koju je dobio 2018. godine. Pored toga, dobitnik je Nagrade Univerziteta Crne Gore za studijsku 2016/2017 i Nagrade Glavnog grada Podgorica za najbolje studente 2017. godine. Dobitnik je i Nagrade Opštine Mojkovac za ostvarene rezultate u toku studija 2015. godine. Takođe, dobitnik je nagrada za najbolje studente Ekonomskog fakulteta, za svaku godinu studija. Tokom studija bio je korisnik stipendije za najbolje studente, kao i stipendija za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija, koje dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Od 2018. godine radi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, prvo kao učesnik Programa stručnog osposobljavanja i honorarni saradnik na predmetima iz oblasti Kvantitativne ekonomije, a  zatim kao saradnik u nastavi na predmetima: Ekonometrija, Ekonometrija II, Statistika, Biznis statistika, Operaciona istraživanja i Ekonomsko matematički metodi i modeli. Kao član projektnog tima učestvovao je u izradi većeg broja projekata i stručnih analiza iz oblasti ekonomije, a samostalno je vršio konsultantske usluge za potrebe Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore.  Usavršavao se u Holandiji, Sloveniji i Srbiji, kao i u programima akademske razmjene predavača gdje je u sklopu Erasmus+ projekata držao nastavu u Španiji i Poljskoj, učestvovao je u više međunarodnih istraživačkih projekata sa zemljama iz Evropske unije (Erasmus, Horizon, nacionalni projekti). Kao takmičar osvojio je prvo mjesto na Euroskills takmičenju iz oblasti preduzetništva, koje je održano u Švedskoj 2016. godine, dok je na Euroskills takmičenju održanom u Mađarskoj 2018. godine učestvovao kao mentor i član ekspertskog žirija. Od 2022. godine je rukovodilac Centra za statističku analizu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Član je Centra mladih naučnika i umjetnika CANU od aprila 2023. godine. Član je Mense Crne Gore. 

Autor je i koautor većeg broja naučnih i stručnih radova iz oblasti makroekonomije, kvantitativne ekonomije, ekonomije energetike i ekonometrije, od kojih je veći broj objavljen u časopisima koji se nalaze na SCISSCI i SCIE listama. Ima više recenzija za časopise (Environmental Science and Pollution Research – Springer i Sustainable Cities and Society – Elsevier) koji se nalaze SSCI listi. Učestvovao je na više konferencija u zemlji i inostranstvu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.