Dani kineskog filma 2024
Dani kineskog filma 2024

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore u saradnji sa kineskom štampanom medijskom kućom OuzhouShibao 欧洲时报 i Kulturno-informativnim centrom “Budo Tomović” organizuje manifestaciju “Dani kineskog filma” koja će se održavati od 16. do 20. maja 2024. godine u Podgorici

Dani kineskog filma obuhvataju filmove novije kineske produkcije i to:

1. Ash is purest white / 江湖儿女 (Pepeo je najčistije bijele boje) – četvrtak, 16.05. u 18.30

U industrijskom gradu u Kini, mlada plesačica po imenu Qiao Tao (Džao Tao) zaljubljuje se u mafijaša po imenu Bin. Kada izbije tuča između rivalskih bandi, Džao koristi pištolj da zaštiti Bina i biva poslata u zatvor na pet godina. Nakon izlaska iz zatvora kreće u potragu za Binom da bi nastavili gdje su stali. (engleski titl)

2. Ne Zha / 哪吒之魔童降世 (Rođenje demonskog djeteta ) – petak, 17.05. u 19.00

Radnja je zasnovana na klasičnom romanu iz 16. vijeka “Investiture of the Gods”, a radi se o istaknutom kineskom 3D animiranom avanturističkom filmu. Rođen sa jedinstvenim moćima, dječak je regrutovan da se bori protiv demona i spašava zajednicu koja ga se plaši. Mora da bira između dobra i zla kako bi razbio okove sudbine i postao heroj kakav želi da bude. (engleski titl)

 3. Shadow / 影/span> (Sjenka) – subota, 18.05. u 19.00

U kraljevstvu kojim vlada mladi i nepredvidivi kralj, vojni zapovjednik ima tajno oružje: „sjenku“, sličnog čovjeka koji može da prevari i svoje neprijatelje i samog kralja.

Sada mora da upotrijebi ovo oružje u zamršenom planu koji će dovesti njegov narod do pobjede u ratu koji kralj ne želi. (engleski titl)

 4. The Captain / 中国机长 (Kapetan) – nedjelja, 19.05. u 19.00

Film je zasnovan na stvarnom događaju koji se desio 2018. godine. Posada na letu 8633 Sichuan Airlinesa iznenada je naišla na izuzetno rijetku opasnost kada je staklo u kokpitu puklo i otpalo na visini od 10.000 metara, zbog čega je došlo do smanjenja pritiska u kabini. Posada se borila da ručno upravlja avionom sa vrlo malo instrumenata koji su još uvijek u ispravnom stanju. (engleski titl)

5. Legend of the Demon Cat / 妖猫传 (Legenda o demonskoj mački) – ponedjeljak 20.05. u 19.00

Kada se demonska mačka pojavi i naruši mir u gradu Čangan, izazivajući niz čudnih događaja, pjesnik Bai Letian i monah Kukai se udružuju da istraže smrt careve konkubine prateći trag koji je ostavila mačka. (engleski titl)

Otvaranje manifestacije je 16. maja 2024. godine sa početkom u 18:30h u Multimedijalnoj sali KIC-a gdje će se projektovati svi filmovi tokom trajanja festivala.

Ulaz je slobodan.

Radujemo se zajedničkom druženju!Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.