Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić na konferencijama u Hrvatskoj i Francuskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić učestvovala je na međunarodnom naučnom skupu Ivana Brlić-Mažuranić u novom stoljeću koji se povodom 150. godišnjice rođenja čuvene hrvatske spisateljice održao u Slavonskom Brodu tokom 18-20. aprila 2024. godine. Na skupu je učestvovalo preko stotinu istraživača djela Ivane Brlić-Mažuranić dokazavši kroz inovativna tumačenja da se o klasicima uvijek može reći nešto novo. Profesorica Kalezić-Radonjić je predstavila „hrvatskog Andersena” u novom ruhu kao teoretičarku adolescentske književnosti fokusirajući se na njenu Knjigu omladini, kojoj su istraživači do sada posvetili najmanje pažnje, a u kojoj se sa stanovišta modernih književnih teorija može iščitati da je Ivana Brlić-Mažuranić, za doba u kojem je živjela i stvarala, imala veoma moderan doživljaj književnosti.

Dvije sedmice kasnije profesorica Kalezić-Radonjić je na The Child and the Book konferenciji u Ruanu (02-04. maj 2024), koja je ove godine bila posvećena temi Making, Building, Mending: Creativity and Craftsmanship in Children’s Literature and Culture, predstavila rad Craftsmanship as Empowering of Intellectually Disabled Young Adults, fokusirajući se na komparativnu analizu dva savremena omladinska romana (35 kila nade Ane Gavalda i Zaboravljeni sin Mira Garana) u kojima se, pored modelovanja glavnih junaka kao talentovanih zanatlija, pokreće niz važnih pratećih tema: kritika školskog sistema, kritika narcističke figure majke, kritika malograđanske/patrijarhalne sredine, kritika uvjerenja da osobe s medicinskim karakteristikama nemaju iste potrebe poput svih ostalih…

Obje konferencije pratile su plodne diskusije u kojima su se otvorile nove mogućnosti tumačenja i kritičko-teorijskog pristupa dječjoj i omladinskoj književnosti, a tu su bili i brojni kulturni i umjetnički sadržaji.

Programi konferencija: program prve konferencije, progra druge konferencije

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.