Muzička akademija

Biografija - Janković Predrag




Biografija - Janković Predrag

Predrag Janković  rođen je 1976. godine u Podgorici. Osnovnu muzičku školu završio je u Podgorici u klasi prof. Anke Maliković, gdje je i započeo srednje muzičko obrazovanje. Srednju muzičku školu „Dr Miloje Milojević“ završio je u Kragujevcu (Srbija) u klasi profesora Jelene Grebović i Radomira Tomića. Studije harmonike pohađao je na  Muzičkoj akademiji „Odessa National A. V. Nezhdanova“ u Ukrajini, a 1999. god. diplomirao je u klasi profesora Vladimira Murze sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije harmonike u klasi profesora Pavla Fenjuka  završio je 2002. godine na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „P.I. Čajkovski“ u Kijevu.

Od 2003. godine radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Univerzitet Crne Gore. Takođe, od 2000. do 2008. godine radio je kao profesor harmonike u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici. Njegovi studenti su pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja za harmoniku. U okviru reforme obrazovanja nižih muzičkih škola u 2018. godini, zajedno sa svojom koleginicom, napisao je novi program za harmoniku, koji je usvojen i akreditovan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore. Takođe, 2018. godine, u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet "Vasa Pavić", organizovao je i koordinirao Majstorsku radionicu  za studente i Seminar za nastavnike koji je akreditovan u Zavodu za školstvo Republike Crne Gore. Bio je i član  pregovaračke grupe broj 25 za nauku i istraživanje.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja - Prva Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Podgorici (1993) sa maksimalnim brojem poena(100), Prva nagrada u kategoriji dua na Republičkom takmičenju u Podgorici (1994). Jedno od najznačajnijih međunarodnih  priznanja je Prvo mjesto i specijalna nagrada ,,Grand Pri’’ na međunarodnom takmičenju "Baltika Harmonika" u Sankt Petersburgu (1999). Na međunarodnom muzičkom festivalu "Muzika humana" održanom 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je po anketi publike za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom.Nastupao je kao solista i sa  različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu(Crna Gora,Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina,Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija,Španija i Portugalija). U julu 2012. godine nastupao je na koncertu sa džez bendom “River” tokom kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu.

Snimio je CD "Virtouzna harmonika" koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Pored mnogobrojnih nastupa na koncertnim scenama širom Evrope i svijeta nastupao je na najznačajnijim muzičkim festivalima u Crnoj Gori: ,,Kotor- Art’’,  ,,Grad  teatar – Budva’’, ,, A- Tempo’’,  ,, Barski ljetopis,  ,,Esspresivo’’.

Član je međunarodnih žirija na najprestižnijim svjetskim  takmičenjima za harmoniku kao što su „Svjetski trofej“, „Svjetski kup“ i „Međunarodni susret akordionista“ u Puli (Hrvatska). Delegat je Crne Gore u "Svjetskoj konfederaciji harmonikaša  (CMA)", a u okviru Nacionalne asocijacije akordeonista  Crne Gore, čiji je predsjednik i  jedan od osnivača, član je "Međunarodne konfederacije harmonikaša (CIA)".

Osnivač je i direktor prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku u Crnoj Gori “Harmonika Fest” koji se kontinuirano održava od 2010. godine i na kojem  su nastupili najznačajniji svjetski umjetnici na harmonici.

Trenutno je pored pedagoškog rada aktivan i kao koncertni izvodjač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope  i svijeta.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.