Muzička akademija

Biografija - Knežević Aleksandra




Biografija - Knežević Aleksandra

 

            Aleksandra Knežević rodjena je u Podgorici gdje je završila Srednju muzičku školu, a zatim i diplomirala na Muzičkoj akademiji na Odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju. Diplomu na odsjeku za Dirigovanje stekla je u klasi prof. Darinke Matić-Marović pod čijim mentorstvom je završila i postdiplomske magistarske studije.

            Po završetku studija radi kao samostalni urednik u redakciji ozbiljne muzike Radija Crne Gore. Istovremeno je angažovana kao asistent dirigenta i korepetitor hora KUD „Stanko Dragojević“, i sa ovim ansamblom javno nastupa na prostoru Crne Gore i Srbije. Tokom godina sa dječijim horom „Suncokrili“ i Revijskim orkestrom RTVCG diriguje cjelokupnim programom na muzičkim festivalima u Crnoj Gori. Godine 1994. osnovala je Ženski hor Kulturnog centra u Baru, i sa ovim ansamblom ima brojne nastupe medju kojima je i koncert povodom Svečanog otvaranja prvog Medjunarodnog filmskog festivala u Baru.

            U okviru koncertnog dijela, kojim je obilježena dvadeseta godina rada Muzičke akademije, povjerena joj je priprema horskog dijela ansambla za izvodjenje Vivaldijeve „Glorije“, jednog od najznačajnijih djela barokne vokalno-instrumentalne literature.

            U toku 2003.godine bila je angažovana kao rukovodilac Kamernog hora Muzičke akademije po projektu saradnje sa skadarskim horom „Prenk Jakova“. Združeni horovi sa Cetinja i Skadra pod njenom upravom predstavili su djela savremenih crnogorskih i albanskih kompozitora medju kojima je sa velikim uspjehom premijerno izvedena kompozicija „Jabuka“ crnogorskog autora Senada Gačevića.

            U okviru obilježavanja 150-te godišnjice P.P. Njegoša koju je organizovao Univerzitet Crne Gore, hor  i instrumentalni ansambl Muzičke akademije pod njenom upravom izveli su djelo Vojina Komadine „Počitajemi“, pisano na Njegoševe stihove.

            Od 1998.godine dirigent Aleksandra Knežević rukovodi Ženskim i Mješovitim horom Muzičke akademije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.