Filološki fakultet

Biografija - Radonjić Goran




Biografija - Radonjić Goran

Рођен у Подгорици. Дипломирао на Одсјеку за српскохрватски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу. Магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Од 1995. ради на Филозофском, касније Филолошком, факултету, као асистент, сарадник у настави, а од 2011. као доцент на Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности.

Као стипендиста Juniour Faculty Development Programa, у организацији Америчког савјета за међународно образовање (American Councils for International Education) боравио 2003/2004. у САД, на Универзитету у Тенесију, Ноксвил, Тенеси.

Држао предавања по позиву на Филолошком факултету у Београду.

Школске 2012/2013. и 2013/2014. држао предавања из Савремених књижевних теорија на постдипломским студијама на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Објавио књиге: Вијенац приповједака: гранични жанр у српксој књижевности педесетих до седамдесетих година ХХ вијека, Београд: Просвета, 2003, Fikcija, metafikcija, nefikcija: modeli pripovijedanja u srpskom i američkom romanu šezdesetih i sedamdesetih godina XX vijeka, Beograd: Službeni glasnik, 2016.

Објављује радове из теорије књижевности, српске и америчке књижевности и филма.

Члан је Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, гдје уређује „Трибину у Матици“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.