Univerzitet Crne Gore podstiče slobodu govora i sučeljavanje sa najaktuelnijim temama u društvu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je, u cilju podsticanja slobode govora i analize tema od interesa za crnogorsko društvo, organizovao pet javnih tribina sa eminentnim govornicima u prvoj polovini ove godine, uz namjeru da tu praksu nastavi i ubuduće. Time je na Univerzitetu Crne Gore stvoren prijatan i sadržajan ambijent za diskusiju o ključnim problemima sa kojima se suočava naše društvo, što može biti od posebne koristi i donosiocima odluka. 

Prva javna tribina, Univerzitet Crne Gore između nauke, etike i politike, bila je poziv akademskoj zajednici da u javnoj diskusiji sagleda ulogu Univerziteta kroz institucionalno, ali i pojedinačno djelovanje u društveno-političkom životu Crne Gore. Cilj je bio da se podstaknu studenti i profesori, mimo uticaja dnevne politike, da iznesu svoje stavove i budu  pokretačka snaga za promjene, prijeko potrebne našem društvu.

Sljedeća tema je bila Ukrajina – uzroci i posljedice, gdje su učesnici diskusije mogli da sagledaju genezu rusko-ukrajinskih odnosa, i uticaj aktuelnog sukoba na međunarodne odnose, odnosno opasnosti po svjetski mir.

Ne manje važna je bila i tema Pandemija COVID-19: mitovi, činjenice i posledice, na kojoj su stručnjaci iz oblasti medicine ukazali na važnost informisanosti i edukacije stanovništva o virusu. Pri tome, istakli su i značaj ulaganja u nauku i sagledavanja aspekata pandemije i uticaja na život, posebno na mentalno zdravlje o čemu će se govoriti i nakon postkovid faze.

Geopolitički, ekonomski problemi izazvani dešavanjima u Ukrajini, kao i pandemija nametnuli su nove izazove Crnoj Gori, a da svaka kriza rađa neku novu šansu ukazali su naučnici i eksperti u oblasti ekonomije na tribini Tržište: Dobar sluga, loš gospodar – Kako dalje?

U kontekstu stanja u crnogorskom pravosuđu, pravni eksperti su nastojali da odgovore na pitanje ko se može smatrati uglednim pravnikom i da li se mogu primijeniti evropski standardi u ovoj oblasti na tribini Pravni standard-ugledni pravnik. Svi su bili saglasni da su moralna načela, stručnost i lični integritet od presudne važnosti, posebno prilikom izbora članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, čiji rad je neodvojivo povezan sa obezbjeđenjem nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.  

Svaka od ovih javnih tribina bila je praćena bogatom diskusijom, gdje su prisutni bili u prilici da razmijene mišljenja sa govornicima i dobiju odgovore na svoja pitanja.

Univerzitet će i ubuduće nastojati  da bude mjesto na kojem se javno govori o mnogim aktuelnim temama, da podstiče analitičko promišljanje i sučeljavanje različitih mišljenja, sa ciljem dobijanja šire slike o nekoj društvenoj pojavi s aspekta različitih naučnih disciplina. 

Podsjećamo, sve tribine su bile otvorene za širu javnost i medije. Osim elektronskom prijavom za prisustvo na tribini u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, tribine se mogu pratiti i u direktnom prenosu, putem zvaničnog sajta (www.ucg.ac.me ) i YouTube kanala Univerziteta Crne Gore.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.