Dekan Vujadinović: Projekat PELMOB modernizovaće studijske programe univerziteta Zapadnog Balkana kroz kurseve o električnim vozilima  




Dekan Vujadinović: Projekat PELMOB modernizovaće studijske programe univerziteta Zapadnog Balkana kroz kurseve o električnim vozilima  

Međunarodni projekat pod nazivom “Partnerstvo za promociju i popularizaciju elektromobilnosti kroz transformaciju u modernizaciju studijskih programama u visokoškolskim ustanovama u zemljama Zapadnog Balkana“ čiji je akronim PELMOB, jedan je od 14 projekata Univerziteta Crne Gore i četiri projekta Mašinskog fakulteta, koji su dobijeni u okviru poziva novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027.

U PELMOB projekat je uključeno 12 partnera iz zemalja Zapadnog Balkana i četiri partnera iz zemalja Evropske unije. Konzorcijum je okupljen oko ideje razvoja i razmjene znanja i iskustava u vezi sa problemom zagađenja životne sredine, štetnih posljedica klimatskih promjena i energetske nestabilnosti, koje se dešavaju širom svijeta zbog rastuće urbanizacije. U skladu sa najznačajnijim strateškim dokumentima, koji su inicirani od Evropske komisije, a koji se odnose na postizanje cijeva održivog razvoja, polje elektro-mobilnosti je prepoznato kao značajan rezervoar mogućnosti za napredak. Imajući u vidu da uvođenje novih tehnologija u zemlje Zapadnog Balkana nije na nivou razvijenih zemalja, javila se potreba za transferom znanja i kompetencija u područja koja zaostaju u tehnološkim, ekonomskim i obrazovnim sektorima.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović ističe da će PELMOB projekat omogućiti razvoj obrazovnog sistema, izgradnju digitalne kulture i transfer inovacija, savremenih tehnologija i dobre prakse u zemlje Zapadnog Balkana.

„Tokom poslednje decenije, mnoge države su najavile nove mjere na nacionalnom i regionalnom nivou u cilju smanjena emisije štetnih gasova u periodu od 2025. do 2035. godine. Ove mjere su u uskoj vezi sa transformacijom transportnog sektora u pogledu primjene naprednih tehnologija koje su povezane sa manjom emisijom štetnih materija. Mnoge države su najavile da njihovi prvobitni ciljevi neće biti ispunjeni zbog mnogo razloga, među kojima je jedan od najvažnijih vezan za nedostatak lica sa odgovarajućim nivoom znanja i vještina u ovoj oblasti“, naglašava profesor Vujadinović.

„Ovaj projekat ima za cilj modernizaciju studijskih programa na visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana, kroz uvođenje kurseva u vezi električnih vozila na osnovnim, master i specijalističkim nivoima studija. To će biti urađeno kroz stvaranje novih ili modernizaciju postojećih studijskih programa na svim nivoima studija i formiranje edukativnih centara sa ciljem unapređenja svijesti. Ovo takođe uključuje formiranje novih laboratorija koje će omogućiti praktične vježbe za studente, kao i centre za promociju elektromobilnosti unutar visokoškolskih institucija u zemljama Zapadnog Balkana“, dalje konstatuje profesor Vujadinović.

U širem smislu PELMOB projekat će unaprijediti kvalitet visokog obrazovanja u polju elektromobilnosti i usaglasiti postojeća znanja sa novim trendovima koji su zastupljeni u Evropskoj uniji. Pored toga, promocija i popularizacija elektromobilnosti će dovesti do veće društvene prihvatljivosti i usvajanja električnih vozila na transportnom tržištu. Konačno, projekat će uspostaviti udruženja koja se bave tematikom elektromobilnosti, koja će uključiti sve relevantne subjekte, kao što su škole, javne i privatne kompanije, lokalne vlasti, studente, osobe sa posebnim potrebama i druge zainteresovane građane. Ovo će dovesti do razvoja svijesti o elektromobilnosti ne samo među vlasnicima i vozačima električnih vozila, nego cijele društvene i akademske zajednice.

***

(Akronim projekta PELMOB, od engleskog naziva: Partnership for Promotion and Popularization of Electrical Mobility through Transformation and Modernization of WB HEIs Study Programs)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.