Počeo Erasmus+ projekat INTEC na univerzitetu FH Joanneum u Gracu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Inicijalni sastanak Erasmus+ projekta “Međunarodni centri za inženjerske kompetencije koje olakšavaju pristup novim znanjima u oblasti mobilnosti“ čiji je akronim INTEC, održan je od 12. do 15. juna na univerzitetu FH JOANNEUM  u Gracu. Projekat INTEC jedan je od četiri projekta Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su dobijeni u okviru poziva novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027.

INTEC projekat, koji je okupio 12 partnera, univerzitete i organizacije iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, uključujući i Univerzitet Crne Gore, ima za cilj popunjavanje trenutnog nedostataka visokokvalifikovane radne snage u oblasti automobilskog inženjerstva u Crnoj Gori i Albaniji, kako bi se generisao pozitivan uticaj na regionalni razvoj. Istovremeno se očekuje da se unaprijedi saradnja između različitim interesnim grupama u oblasti automobilskog i mašinskog inženjerstva, koje će se pozabaviti razvojem obuka za akademsko osoblje, a koje će omogućiti dalji transfer stečenog znanja ka zainteresovanim stranama.

Projekat predviđa osnivanje Centra za inženjerske kompetencije na svakom univerzitetu van Evropske unije koji je dio projekta. Ove jedinice će biti mjesta susreta za akademsko osoblje, studente, stručnjake iz prakse, predstavnike kompanija, automobilskih udruženja i sl, na kojem će razmijeniti ideje, znanja i vještine kroz brojne događaje i projekte.

Pored formiranja pomenutog Centra, INTEC projektom je predviđeno formiranje platforme za obuke i transfer znanja na daljinu, razvoj priručnika i materijala za edukaciju o održivoj mobilnosti, organizovanje radionica sa ciljem obuke akademskog osoblja, studenata i drugih zainteresovanih strana, kao i sprovođenje stručne prakse studenata Mašinskog fakulteta na partnerskim institucijama u EU.

Koordinator projekta za Univerzitet Crne Gore, dekan Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović je na sastanku predstavio Univerzitet Crne Gore i kapacitete Mašinskog fakulteta, te upoznao partnere sa obavezama koje imaju vezano za radni paket za koji je odgovoran Univerzitet Crne Gore.

U okviru sastanka obavljena je posjeta laboratorijama Instituta za automobilsko inženjerstvo FH Joanneum , kao i kompanijama AVL List GmbH i Pankl AG .



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.