Posjeta profesora i studenata Tehničkom univerzitetu u Grazu u okviru ERASMUS + projekta Iot ECO




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 15 do 19.11. 2023. godine, profesori i studenti Mašinskog fakulteta, boravili su na Tehničkom univerzitetu u Grazu u okviru projekta IoT ECO.

Ovo je bila prilika za razmjenu iskustva I mišljenja u oblasti Internet of Things a sa ciljem formiranja regionalnog IoT ECO Hub-a . Studenti su pohadjali obuku iz oblasti Green IoT i dobili sertifikate.

Učesnici projekta posjetili su i Istraživački centar Joanneum u Weiz-u I njihove laboratorije. U Grazu su boravili prof. dr Jelena Šaković Jovanović, prof. dr Janko Jovanović, prof. dr Aleksandar Vujović i studenti: Ognjen Mijanović, Aleksandar Tomović, Andrea Medin i Anes Beriša.   

Kroz IoT-ECO projekat, koji je okupio 12 partnera, univerziteti Zapadnog Balkana, uključujući i Univerzitet Crne Gore,  ojačaće svoje kapacitete u odnosu na nove tehnologije kao što je IoT (Internet stvari ili eng. Internet of Things) u cilju modernizacije univerziteta, jačanja saradnje sa privrednim sektorom, ali i u cilju razvoja društvene svijesti o zelenoj transformaciji primjenom savremenih tehnologija. Projekat u trajanju od 3 godine je počeo sa realizacijom 2022. godine. Projektom su predviđene obuke za nastavno osoblje i studente Mašinskog fakulteta na univerzitetima u Grazu-Austrija, Sofiji-Bugarska i Patrasu-Grčka. 

Detaljnije informacije o projektu se mogu naći na sledećem linku: https://iot-eco.eu/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.