Uspješno završen projekat inovacionog vaučera sa firmom FIN – ING




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Mašinskom fakultetu u Podgorici je uspješno završen projekat - Izrada eksperimentalnih uzoraka od reciklirane plastike 3D štampom i ispitivanje mehaničkih osobina.

Projekat je sproveden u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, firmom FIN-ING - Podgorica (https://fining.co.me/;  https://ekodaska.me/) uz podršku Fonda za inovacije Crne Gore.

Fin-Ing je vodeći crnogorski brend u dijelu izrade elemenata od sopstveno reciklirane plastike. To je upravo i razlog za realizaciju navedenog projekata čiji je cilj bio ispitivanje uzoraka od reciklirane plastike u funkciji optimizacije izrade na 3D štampačima. Takođe, firma Fin-Ing obezbjeđuje i visoko kvalitetan sistem prodaje, održavanja i servisa računarske opreme. Osnovni postulati na kojima se zasniva njihovo poslovanje jesu uvažavanje klijentovih potreba i individualan pristup, zahvaljući kojima su u protekle dvije godine poslovanja sarađivali sa skoro 400 zadovoljnih klijenata. Fin-Ing distribuira proizvode renomiranih svjetskih proizvođača računarske opreme i komponenti (Dell, Hewlett-Packard, Lenovo....).

U okviru projekta na kojem su sa strane Mašinskog fakulteta učestvovali Prof. dr Aleksandar Vujović, Prof. dr Janko Jovanović i Prof. dr Jelena Šaković Jovanović, izradjeni su eksperimentalni uzorci u obliku štampanih epruveta i ispitani opterećivanjem na savijanje. Dobijeni rezultati u formi sila, plastične deformacije, komparativnih dijagrama za različite materijale, daju odlične pokazatelje kompaniji kako sprovesti optimizaciju u daljoj proizvodnji primjenom aditivnih tehnologija uz koriščenje sopstveno reciklirane plastike. Planiran je i nastavak saradnje u smislu zajedničkog konkurisanja za medjunarodne projekte u cilju uvodjenja recikliranih materijala u aditivnu proizvodnju prototipova i gotovih proizvoda.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.