Predavanje: „Pregled razvoja hidraulične natkoljenične proteze – SmartLeg“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U ponedeljak 18.12.2023 godine, na Mašinskom fakultetu UCG održano je veoma zapaženo predavanje na temu:

„PREGLED RAZVOJA HIDRAULIČNE NATKOLJENIČNE PROTEZE  – SmartLeg“.

Predavanje su održali prof. dr Remzo Dedić, redovni profesor u penziji i prof. dr Nebojša Rašović, vanredni profesor Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Predavanje je pobudilo interesovanje značajnog broja naučnih i stručnih radnika sa UCG, ali i šire naučne i stručne javnosti, kao i velikog broja studenata.

Ovo predavanje je obilježilo i početak saradnje na projektu:

„RAZVOJA NATKOLJENIČNE PROTEZE  NA BAZI HIDRAULIČNIH AKTUATORA“.

Proteza je direktno namijenjena za osobe sa invaliditetom, koje nemaju jednu nogu ili obadvije noge. Cilj je da se ovim osobama omogući normalno kretanje po terenima koji nisu ravni i koji na sebi sadrže različite prepreke (konkretno penjanje ili spuštanje niz stepenice, kretanje po usponu ili nagibu, prelazak preko bankina, pragova itd). Dosadašnje proteze ovim osobama su omogućavale samo kretanje po ravnom terenu, bez ikakvih većih prepreka.

Kolege sa Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru već posjeduju određena iskustva u razvoju i istraživanju na ovome problemu i razvile su idejno rješenje natkoljenične proteze. Prof. R. Dedić i prof. N. Rašović u svom predavanju su izložili rezultate i iskustva istraživačkog tima na tim istraživanjima. Istakli su da bi naredne aktivnosti trebali usmjeriti na razvoju sistema upravljanja protezom. Zamisao je da upravljanje bude bazirano na sistemu mašinske vizije, koji bi podatke sa ugrađenih kamera i podatke dobijene od senzora, obrađivao i slao komande na hidrauličke pogon proteze i tako omogućio efikasnije kretanje osobama sa invaliditetom. Na bazi tih rješenja bi se dalje radila i detaljna razrada konstrukcije i dejnog rješenja same proteze.

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru pozvao je Mašinski fakultet UCG, da zajeno nastave istraživanja na ovome projektu i rješavanju gore navedenih i izazovnih istraživačkih problema. Na bazi tog poziva u Mostaru su dva Fakulteta 21.11.2023. godine sklopila Sporazum o naučno-poslovnoj saradnji.

U posjeti Mašinskom fakultetu u Podgorici, pored profesora Dedića i Rašovića bila je i Dekanica  Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru, prof. dr Davorka Šaravanja. U izjavama za medije, dekani Fakulteta iz Podgorice i Mostara, prof. R. Vujadinović i prof. D. Šaravanja su izrazili veliko zadovoljstvo što mogu da najave početak saradnje i zajedničkog istraživanja njihovih Fakulteta na ovome projektu.

Kompletan događaj je bio i izuzetno medijski propraćen. Izvještaj RTCG sa ovoga događaja možete pogledati na sledećem linkovima:

https://fb.watch/p3YQzFr42q/:

https://fb.watch/p3WQfTbReQ/.

U Podgorici, 21.12.2023.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.