Počela realizacija Erasmus+ projekta DERHE




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Janko Jovanović, prof. dr Jelena Šaković Jovanović i prof. dr Aleksandar Vujović učestvovali su na Kick off sastanku Erasmus+ projekta DERHE "Digital Education Readiness in the field of Higher Education" koji se održao na Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani, Slovenija, 14-15. 02. 2024. godine.

 

Rukovodilac projekta, prof. dr Janko Jovanović predstavio je Univrezitet Crne Gore i njegovu ulogu u projektu. 

 

Projekat će se realizovati na bazi medjunarodnog partnerstva sa institucijama visokog obrazovanja iz država članica EU (Slovenija i Belgija) i zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora). Partneri na projektu su i privredne komore zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem povezivanja visokoškolskih ustanova sa kompanijama i pružanja informacija o potrebama kompanija.

 

Opšti cilj projekta da se doprinese razvoju digitalnog obrazovanja u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu kako bi se osnažila veza sa privrednim sektorom jer su istraživanja pokazala da postoji jaz izmedju potreba preduzeća i praktičnih znanja studenata.

 

Projektom su definisani i sledeći posebni ciljevi:

 

SO1: Jačanje kapaciteta partnerskih institucija visokog obrazovanja u cilju efikasnog umrežavanja i transfera znanja u vezi sa novom industrijskom paradigmom, digitalizacijom i mekim vještinama

SO2: Povećanje zapošljivosti studenata kroz razvoj njihovih sposobnosti i vještina i kreiranje atraktivnijih kurseva za studente, svršene studente i preduzetnike

SO3: Poboljšanje konkurentnosti preduzeća

SO4: Poboljšanje komunikacije između institucija visokog obrazovanja i preduzeća



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.