Dan Mašinskog fakulteta obilježio okrugli sto: Reindustrijalizacija i novi proizvodi - vizija za održivi razvoj Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore - 15. april obilježen je danas prvim okruglim stolom u nizu okruglih stolova koje Univerzitet Crne Gore planira da organizuje u godini jubileja,  svjestan uloge i odgovornosti koje ima kao jedini državni univerzitet. Sa ovog kao i sa svih narednih okruglih stolova zaključci i preporuke će biti objedinjeni u vidu publikacije pod nazivom Crna Gora 2024-2034: vizija i preporuke Univerziteta Crne Gore. Publikacija će biti zvanično upućena Vladi Crne Gore i Skupštini Crne Gore na razmatranje, ali i cijeloj stručnoj i opštoj javnosti na uvid.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović kazao je da se ovom fakultetu  ukazala velika čast i prilika da organizuje prvi događaj koji ujedno obilježava i 54 godine od 15. aprila 1970. Na ovaj datum Savjet tehničkog fakulteta u Titogradu, kojim je predsjedavao prof. Milorad Velašević, donio je Odluku o izmjenama i dopunama Statuta, kojom je po prvi put u okviru Tehničkog fakulteta prepoznat Mašinski odsjek.

Osvrnuvši se na postignute dosadašnje rezultate Mašinskog fakulteta i važnosti njegove uloge, on je otvorio panel diskusiju „Reindustrijalizacija i novi proizvodi u Crnoj Gori - šansa za održivi razvoj ekonomije“.

Obraćajući se punoj sali  Rektorata UCG, dekan Vujadinović je kazao da je siguran da nema nikog u sali,  bilo da je mašinski inženjer ili ne, da je zadovoljan sa trenutnim stanjem industrijske proizvodnje u Crnoj Gori:  „… da je zadovoljan sa činjenicom da većina fabrika nije preživjela period tranzicije, da se ne otvaraju nove fabrike, da nijesmo u stanju da iskoristimo resurse koje posjedujemo, kako po pitanju sirovina, tako i po pitanju domaćeg znanja i kadrova, siguran sam da nijeste kao ni ja zadovoljni što izvozimo sirovu šumsku građu a kasnije je uvezemo u vidu namještaja ili drugih proizvoda od drveta po višestuko višim cijenama, da nijeste zadovoljni što smo izrazito uvozno zavisna zemlja, koja uvozi čak i vodu za piće. Siguran sam da nijesmo zadovoljni sa visokom stopom nezaposlenosti u Crnoj Gori. Ako nijesmo zadovoljni prirodno je da želimo da ovo stanje promijenimo“.

Upravo to je, kako je objasnio, bilo snažan motiv da Mašinski fakultet kandiduje temu reindustrijalizacije kroz razvoj novih proizvoda, koju na Mašinskom fakultetu vide kao jednu od realnih šansi za održivi razvoj crnogorske ekonomije.

„Želimo da sa adrese Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je od svog postanka bio oslonac nekada snažne industrije, poručimo da je osim turizma, jako ranjivog i podložnog brojnim uticajima, te sporo rastuće poljoprivredne proizvodnje, koja je daleko od stanja da podmiri sopstvene potrebe države, osim proizvodnje električne energije tj. energetike, koju lično smatram velikom razvojnom šansom, te ICT sektora koji je u razvoju, neophodna i industrijska proizvodnja novih proizvoda koji će se proizvoditi u Crnoj Gori, kroz inovativne i konkuretne kompanije, isključivo na principima održivog razvoja i uz poštovanje svih aktuelnih EU ekoloških standarda“. Oim riječima najavio je dekan Vujadinović panel diskusiju i izrazio nadu da će se dati makar dio odgovora na brojna pitanja koja se nameću.

Učesnici panel diskusije koji su izlagali na ovu temu bili su Maja Jokanović, načelnica Direkciije za industrijsku politiku i razvoj, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Slavica Pavlović, direktorica Sektora za udruženja, Privredna komora Crne Gore, Slobodan Stanić, izvršni direktor, kompanija Remid VIS, pProf. dr Radoslav Tomović, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Moderator skupa je bio prof. dr Uroš Karadžić, prodekan za naučnoistraživački rad Mašinskog fakulteta. 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.