Peto državno takmičenje u okviru Svjetske olimpijade u robotici okupilo 55 ekipa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Peto državno takmičenje u okviru Svjetske olimpijade u robotici (WRO – World Robot Olimpyad) svečano je otvoreno danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru, u Podgorici. Takmičenje tradicionalno organizuje Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa mađarskim univerzitetom Edutus i Edutus Crna Gora d.o.o. (FOTO)

Interesovanje škola i učenika za WRO državno takmičenje ove godine je veće za 60% u odnosu na prošlogodišnje, pa je ove godine učešće uzelo 55 ekipa osnovaca i srednjoškolaca raspoređenih u četiri starosne grupe: početnoj, elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj.

„Ovaj događaj ima za cilj da približi Univerzitet i nauku najmlađim članovima naše zajednice, da probudi kreativnost, istraživački duh i sposobnost da se zapitamo, sumnjamo, da pokušavamo i da se razvijamo“, kazala je na otvaranju prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković.

Na Univerzitetu Crne Gore svjesni smo značaja uloge koju imamo u kreiranju društvene atmosfere i formiranju budućih generacija, koji će biti okosnica razvoja naše zemlje naglasila je ona, najavljujući da će ovakvi događaji uvijek imati podršku Univerziteta.  

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović iskazao je posebno zadovoljstvo zbog porasta broja takmičara za više od 60 % u odnosu na prošlu godinu.

„Moje emocije su veoma jake kad vidim radost i žar u očima naših takmičara. To je najbolji dokaz da smo svi zajednički uspjeli, jer smo u vama probudili iskru ljubavi prema inženjerskim naukama. Trudićemo se da je predano njegujemo narednih godina, da jednog dana izrastete u vrhunske inženjere koji će biti okosnica tehnološkog i inovativnog razvoja Crne Gore. Mogu bez zadrške da kažem da će vas Mašinski fakultet dočekati sa širom otvorenim vratima, sa vrsnim predavačima, moderno opremljenim salama i laboratorijama koje oz gdine u godinu obogaćujemo najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom“, poručio je takmičarima dekan Vujadinović.

Dekan Vujadinović se zahvalio timu ljudi Mašinskog fakulteta na čelu sa dr Radom Grujičićem koji su učestvovali u organizaciji događaja. Posebnu zahvalnost, dodaje on, duguje i podršci društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ovog takmičanja, kompanijama: Čikom,  Five G, Home Systems, Domen, Rudnik Uglja Pljevlja,   Sistem-Mne, HEX d.o.o, Mirvel Company, IDEA-S, Đurković Company, Domont...

Učešćem na državnom takmičenju timovi stiču pravo da se kvalifikuju za WRO međunarodne događaje koji se održavaju u Mađarskoj (avgust), Italiji (septembar) i Turskoj (novembar).

Uspješno takmičenje, kreativnost, efikasno rješavanje problema i dobar timski rad, učesnicima su poželjeli i predstavnica ambasade Mađarske u Crnoj Gori u Podgorici Mira Vuity i Peter Tamas Szilasi, direktor organizacije Edutus Crna Gora.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.