Mašinski fakultet započeo snimanje indikatora bezbjednosti saobraćaja na području Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore sa studijskog programa Drumski saobraćaj započeli su  snimanje indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja u 24 opštine u Crnoj Gori, koje će biti završeno do 11. avgusta ove godine.

ImageDekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović navodi da je ova aktivnost ishod sporazuma Univezriteta Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija, zasnovanog na principu zajedničkog djelovanja u oblastima naučno-obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja. 

“Indikatori bezbjednosti saobraćaja, zajedno sa podacima o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama će formirati osnovu za kvalitetnu ocjenu stanja bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori, definisanje strateških ciljeva i mjera unapređenja bezbjednosti saobraćaja, kao i poređenje rezultata na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Ovo će omogućiti razmjenu iskustva i znanja i dobre prakse rada u oblasti prevencije saobraćajnih nezgoda”, kazao je dekan Vujadinović.

On ističe da je Mašinski fakultet jedan od najznačajnijih subjekata u sistemu bezbjednosti saobraćaja koji u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore daje značajan doprinos u poboljšanju bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori. 

Za realizaciju ove aktivnosti studenti su prošli posebnu obuku, tokom koje su se upoznali sa Metodologijom za mjerenje indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja i ujedno nadogradili znanja stečena tokom studija u vezi korištenja specifične opreme i praktičnog sprovođenja opservacionih istraživanja.

Obuku studenata i organizaciju istraživanja su sproveli nastavnici na Mašinskom fakultetu doc. dr Milanko Damjanović i doc. dr Boško Matović. Doc. dr Damjanović objašnjava da indikatori bezbjednosti saobraćaja predstavljaju kvantitativne i kvalitativne vrijednosti koje su u velikoj mjeri povezane sa nastankom saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica. 

“Njihovom primjenom moguće je pratiti stanje bezbjednosti saobraćaja i prije nego što se dogode saobraćajne nezgode, što omogućava da se proaktivno uoče određeni problemi i pruži prilika da se izvrše određena poboljšanja u funkcionisanju sistema bezbjednosti saobraćaja. Lista indikatora obuhvata one koji se odnose na ponašanje učesnika u saobraćaju (brza vožnja, upotreba sigurnosnog pojasa i dječijih auto-sjedišta, vožnja pod uticajem alkohola, korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, ponašanje pješaka), nivo bezbjednosti vozila, putne infrastrukture, kao i učinak sistema zdravstvenog zbrinjavanja posle saobraćaje nezgode”, kazao je Damjanović.

Image

 

Image

Image

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.