PREDAVANJE Prof. Radovana Kovačevića




Mašinski fakultet dana 25. 06. 2018. godine, sa početkom u 10.00 h, u sali broj 224 (pored dekanata PMF-a) organizuje predavanje pod nazivom

 

Nedavna dostignuća u naprednim tehnologijama proizvodnje na  Univerzitetu Southern Methodist

 

Predavanje će održati dr Radovan Kovačević, profesor mašinskog inženjerstva, Herman Brown katedra za inženjering, direktor Centar za istraživanje napredne proizvodnje i Centra za proizvodnju lasera, na Univerzitetu Southern Methodist, u Dalasu.

Da bi odgovorio na potrebe industrije i obezbijedio uslove za edukovanje dodiplomskih i postdiplomskih studenata iz oblasti proizvodnog inženjerstva, Odsjek za mašinsko inženjerstvo i Southern Methodist Univerzitet (SMU), Dallas, TX kao cjelina, u septembru 1999. godine osnovali su Centar za istraživanje napredne proizvodnje (RCAM). Više informacija o ovom centru dostupno je na http://www.smu.edu/Lyle/Centers/RCAM.

U avgustu 2005. godine SMU dodijeljen je grant od strane Nacionalne Naučne Fondacije da se pridruži istraživanjima u okviru mješovite univerzitetsko-industrijske grupacije / University Cooperative Research Center for Lasers and Plasmas for Advanced Manufacturing, koja je na SMU nazvana Center for Laser-aided Manufacturing (CLAM) ili Centar za proizvodnju lasera. Više informacija o ovom centru dostupno je na adresi http://www.smu.edu/Lyle/Centers/CLAM.

RCAM i CLAM su na nacionalnom i međunarodnom nivou priznati za rad na razvoju najsavremenijih tehnologija. Dr Kovačević će pružiti pregled njegovih najnovijih rezultata o razvoju aditivnog proizvodnog procesa zasnovanog na laserskom direktnom metalnom depozitu, laserskoj obradi materijala (zavarivanje, navarivanje, termička obrada), FSW zavarivanju, hibridnom lasersko/elektrolučnom zavarivanju teško zavarljivih i različitih materijala, kontroli različitih proizvodnih procesa i numeričkom modeliranju prenosa toplote u različitim proizvodnim procesima.

Dr Kovačević, osnivač RCAM-a i CLAM-a, zadužen je da vodi istraživački rad na naprednoj proizvodnji u SMU-u. Pre nego što se pridružio SMU-u u avgustu 1997. godine bio je vanredni profesor (1991-1993) i redovni profesor (1993-1997) na Univerzitetu u Kentuckyju, Lexington, KY i vanredni profesor (1987-1990) na Univerzitetu Syracuse, Siracusa, Njujork i 16 godina na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Dobitnik je 2000 Taylor istraživačke medalje predstavljajući Društvo inženjera proizvodnje za "značajno objavljeno istraživanje koje vodi do boljeg razumijevanja materijala, postrojenja, principa i njihove primjene za poboljšanje proizvodnih procesa". Bio je Fulbright (SAD) stipendista, stipendista Alexander von Humboldt (Nemačka) i Carl Duisberg (Nemačka). Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja. Član je Američkog društva za zavarivanje, Društva inženjera proizvodnje i Američkog društva mašinskih inženjera. Dr Kovačević ima 7 odobrenih patenata u SAD-u, preko 20 otkrića i pronalazaka, a autor je i koautor šest knjiga i više od 620 tehničkih radova, od kojih je više od 260 objavljeno u međunarodnim tehničkim časopisima. Njegov rad je citiran preko 10.900 puta sa indeksom citiranosti od 52, na osnovu scholargoogle.com (13. jun 2018. godine). Posljednjih dvadeset godina njegovo istraživanje je podržano sa preko 21 milion dolara u donacijama i ugovorima iz više vodećih korporacija i vladinih agencija. Radio je sa preko 220 studenata osnovnih i master studija, a bio je mentor kod 39 studenata doktorskih studija, od kojih je 35 tokom njegovog mandata na SMU.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.