Dekan Mašinskog fakulteta UCG Igor Vušanović: Stručnjaci za energetsku efikasnost neophodni na putu ka Evropskoj uniji




Dekan Mašinskog fakulteta UCG Igor Vušanović: Stručnjaci za energetsku efikasnost neophodni na putu ka Evropskoj uniji

Stručnjaci za energetsku efikasnost su veoma traženi na tržištu Crne Gore, Evropske unije i šire, što je glavna preporuka za istoimeni interdisciplinarni dvogodišnji master program Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, smatra dekan ovog fakulteta prof. dr Igor Vušanović. Na ovaj program su, dodaje, dobrodošli inženjeri svih profila, kao i arhitekti koji projektuju objekte za rad i življenje, a koji troše cca. 40% primarne energije na globalnom nivou. 

Sa dekanom Vušanovićem smo za sajt Univerziteta Crne Gore razgovarali detaljnije o ovom programu i važnosti energetske efikasnosti danas. 

UCG: Zašto je važna energetska efikasnost?

DEKAN VUŠANOVIĆ: Energetska efikasnost je jedna od najboljih grana koja se razvila u posljednjih 20 godina, najprije kao pojam i ideja, a striktno je vezana za najvažnije aktivnosti i izazove pred kojima je savremeno čovječanstvo, a to je: promocija održivosti i borba protiv klimatskih promjena.

ImageUsudio bih se reći da je to disciplina koja treba da pomiri dva suprotstavljena pola: želju čovjeka za komforom i povećanjem standarda sa jedne strane, i degradaciju životne sredine zbog povećane potrošnje energije sa druge strane. Energetska efikasnost kao disciplina će pomoći da ne dođe do smanjenja standarda života ljudi, uz istovremenu zaštitu životne sredine i povećanje održivosti kao generalnog pojma.

UCG: Kako je koncipiran interdiciplinarni dvogodišnji master program Energetska efikasnost?

DEKAN VUŠANOVIĆ: Studijski program je koncipiran tako da se u okviru njega izučavaju discipline u okviru kojih se prepoznaju glavni potrošači svih oblika energije u svim tehničkim sistemima. Pored toga, detaljno se, teorijski i praktično, izučavaju discipline koje pomažu da studenti shvate kako da se potrošnja energije smanji unapređenjem efikasnosti svakog uređaja i sistema. Na ovaj program su dobrodošli svi inženjeri svih profila, zatim arhitekti koji projektuju objekte za rad i življenje, a koji troše cca. 40% primarne energije na globalnom nivou.

UCG: Koje sposobnosti i vještine će steći studenti kroz ovaj program?

DEKAN VUŠANOVIĆ: Studenti se osposobljavaju da prepoznaju prostor za unapređenje kod svakog od sistema pojedinačno, kao i da predlože tehnička rješenja, kako da se ona i implementiraju. Posebno bih istakao značaj laboratorija koje smo razvili na fakultetu za ove potrebe, gdje studenti imaju priliku da kroz nastavu isprobaju teze i hipoteze od kojih se polazi. U tom smislu, naš fakultet je u poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva, kako u infrastrukturu, tako i u nastavnu opremu i software.

UCG: Zašto biste preporučili studentima da upišu ovaj master program?

DEKAN VUŠANOVIĆ: Zato što prije svega nudi fantastične mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje sopstvenog biznisa u konsalting sferi, zbog velike potražnje za ovim profilom stručnjaka na tržštu, kako u Crnoj Gori, tako i EU i šire. Jednostavno, vrijeme pred nama je biti ili ne biti po pitanju borbe sa klimatskim promjenama, a to bez energetske efikasnosti jednostavno nije moguće. Sve jači i strožiji EU planovi po pitanju potrošnje i proizvodnje energije daju nam za pravo da Energetsku efikasnost stavimo u top prioritete, rekao bih, i svih važnih državnih politika.

UCG: Koliko je važno za crnogorsko društvo da imamo stručnjake u ovoj oblasti?

DEKAN VUŠANOVIĆ: Prema postojećoj legislativi svi javni i privatni objekti u Crnoj Gori treba da imaju tzv. energetske iskaznice, svi objekti podliježu tzv. energetskim inspekcijama koje treba da utvrde klasu objekta. Legislativa u ovoj oblasti je dobro razrađena, ali se, nažalost, malo ostvaruje u praksi. Novi kadar koji mi možemo da  iškolujemo, siguran sam, ima ogromno polje za djelovanje jer je to jedna od obaveza u našem pristupnom procesu prema EU. Inženjera ove specijalnosti je jako malo. 

 

 

Medijske objave:

 

https://www.portalanalitika.me/clanak/vusanovic-strucnjaci-za-energetsku-efikasnost-neophodni-na-putu-ka-evropskoj-uniji

 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/vusanovic-strucnjaci-za-energetsku-efikasnost-neophodni-na-putu-ka-evropskoj-uniji

 

https://www.cdm.me/drustvo/vusanovic-strucnjaci-za-energetsku-efikasnost-neophodni-na-putu-ka-evropskoj-uniji/

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.