Studijska posjeta Tehničkom univerzitetu Keln u Njemačkoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesori i saradnici Mašinskog fakulteta su u okviru Erasmus+ programa mobilnosti boravili na univerzitetu TH Kelnu (Köln)  u Njemačkoj, gdje ih je primio direktor instituta prof. dr Hasan Smajić.

Cilj mobilnosti je analiziranje mogućnosti za saradnju na budućim projektima, upoznavanje sa nastavnim sadržajem i metodama učenja na univerzitetu u Kelnu ali i razmjena znanja i praksi u oblasti međunarodne saradnje.

Tom prilikom profesori i saradnici Mašinskog fakulteta su imali priliku da posjete laboratorije i amfiteatre Tehničkog univerziteta Köln. U posjeti TH Kelnu su bili: prof. dr Aleksandar Vujović, prof. dr Uroš Karadžić, prof. dr Jelena Šaković Jovanović, prof. dr Radoslav Tomović, doc. dr Nikola Šibalić, doc. dr Esad Tombarević, mr Vidosava Vilotijević, mr Rade Grujičić, mr Marko Mumović i mr Aleksandar Tomović.

U okviru istog Erasmus+ programa mobilnosti doktorand mr Vuk Vujošević ljetnji semestar 2022/23 godine pohađa na ovom univerzitetu. Iskustvo stečeno u ovoj posjeti, doprinijeće modernizaciji nastavnih sadržaja Mašinskog fakulteta i jačanju saradnje sa privrednim subjektima u cilju povećanja praktične nastave. 

Ovom prilikom je od strane profesora H. Smajića organizovana posjeta sajmu industrijske tehnike u Hanoveru MESSE2023, koji predstavlja vodeći svjetski sajam i centar industrijske transformacije. Na sajmu je više od 4.000 izlagača predstavilo svoja rješenja za digitalnu, povezanu, održivu industriju, ugostivši 130.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Na sajmu su prikazane savremene tehnologije kao što su proizvodnja sa neutralnim CO2 emisijama, vodonik i vodonične ćelije, aditivna proizvodnja, vještačka inteligencija, digitalna simulacija proizvodnih procesa (Digital Twins), energetska efikasnost i upravljanje energetskim izvorima, fluidna tehnika, savremeni materijali i prevlake, posude pod pritiskom od kompozitnih materijala, energetska elektronika i automatika, lasersko zavarivanje, specijalni rezni alati kao i inovacije u brojnim drugim oblastima inženjerstva integrisani u Industriju 4.0.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.