Drugi pišu o nama: Gostujući profesor Martin Necpal o svojem iskustvu na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Moja iskustva kao gostujućeg predavača na Univerzitetu Crne Gore značajno su doprinijela mom profesionalnom razvoju. Angažovanje sa studentima i kolegama u različitom kulturnom i akademskom kontekstu proširilo je moje perspektive i produbilo razumijevanje različitih metoda nastave i istraživačkih interesovanja. Osim toga, diskusije su pokrenule nove ideje i saradnje, unapređujući moj istraživački portfolio i proširujući moju profesionalnu mrežu.

Dok sam predavao na Univerzitetu Crne Gore, primijetio sam pristupe u nastavi koji se usko poklapaju s onima u mojoj matičnoj instituciji. Oba naglašavaju interaktivno učenje, podstičući studente da aktivno učestvuju u diskusijama i primjenjuju teorijsko znanje u praktičnim situacijama. Međutim, primijetio sam veći naglasak na njegovanju bliskih odnosa između studenata i profesora na Univerzitetu Crne Gore, gdje profesori stupaju u ličniji i pristupačniji kontakt sa studentima, što pozitivno utiče na angažman studenata i ishode učenja.

Akademska atmosfera na Univerzitetu Crne Gore, na Mašinskom fakultetu, izuzetno je slična okruženju u mojoj matičnoj instituciji. Obje institucije njeguju prijateljsku i profesionalnu atmosferu, s akcentom na saradnji i međusobnoj podršci između osoblja i studenata. Ipak, Univerzitet Crne Gore se ističe svojim entuzijastičnim pristupom prema međunarodnoj saradnji, što je evidentno kroz srdačnu dobrodošlicu i želju za uključivanjem u zajedničke projekte.

Tokom mog boravka na Univerzitetu Crne Gore, imao sam priliku za tijesnu saradnju sa nekoliko profesora na zajedničkim istraživačkim projektima i pedagoškim inicijativama. Posebno značajne bile su saradnje usmjerene na istraživanje inovativnih metoda nastave i razvoj zajedničkih publikacija usmjerenih na rješavanje savremenih izazova u oblasti mašinskog inženjerstva. Ove saradnje nisu samo obogatile moje akademsko iskustvo, već su takođe postavile temelj za dugoročna partnerstva između naših institucija.

Pozitivno iskustvo moje mobilnosti na Univerzitetu Crne Gore postavilo je čvrst temelj za buduću saradnju između naših institucija. Mogućnosti za dalju saradnju uključuju zajedničke istraživačke projekte, razmjene studenata i nastavnog osoblja, kao i učešće na međunarodnim konferencijama i radionicama. Na osnovu zamaha stvorenog tokom moje posjete, uvjeren sam da naše institucije mogu nastaviti da jačaju svoje partnerstvo, podstičući akademsku izvrsnost i promovišući kulturnu razmjenu.

Profesor Martin Necpal
Slovački univerzitet tehnologije u Bratislavi



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.