Muzička akademija, 11.03.2017

Biografija - Đurđević-Ilić MarijaX

Marija Đurđević Ilić rođena je u Kragujevcu, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Tokom školovanja učestvovala je na više festivala i takmičenja širom zemlje i inostranstva. Diplomirala je na muzičkoj akademiju na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, sa najvišom ocjenom. Laureat je flautskih festivala u Beogradu, Valjevu, Podgorici, Kotoru i međunarodnog takmičenja ¨Petar Konjović¨ u Beogradu. Polaznik je brojnih kurseva vodećih svjetskih flautista, kao što su׃

 

M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Mađarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska),  M. Debost (SAD), K. Cestin (SAD), Eje Kaufeld (Švedska), Gunila von Baar (Švedska) kao i  "Zimske škole za duvače" održane u Dubrovniku pod vođstvom Kraljevskog univerziteta muzike iz Stokholma i Muzičke akademije iz Sarajeva.

Učestvovala je na brojnim manifestacijama i domaćim festivalima: više puta na festivalu "Grad teatar Budva" gdje je nastupala u brandemburškim koncertima J. S. Bacha sa ekipom internacionalnih solista, sa Simfonijskim orkestrom RTCG, na festivalu DEUS takođe u Podgorici, u Baru na  "Barskom ljetopisu" i festivalu ICA ( International Montenegro Music Festival ) takođe u Baru, u Kotoru na Kotor-Artu, na međunarodnom festivalu muzike u Vrnjcima.

U Septembru 2006.godine završila je magistraturu sa najvišom ocjenom pod mentorstvom red. prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a posebno za vrijeme magistarskih studija, Marija Đurđević Ilić je ostvarila izuzetno visoke umjetničke rezultate koji su je doveli u sam vrh flautskog izvođaštva na prostorima bivše Jugoslavije.

Septembra 2007.godine postaje član Crnogorskog Simfonijskog Orkestra u čijem sastavu nastupa kao solo flautista,od 2011.godine je docent a od 2016.godine vanredni profesor na odseku flaute na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je i šef duvačke katedre.

.

Dokumenti